tort cappuccino

Przepis dnia 2019-05-26
tort cappuccino
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku tort cappuccino. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej...

Składniki

  • biszkopt : 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • poncz do nasączenia: 40-50ml wódki
  • 1 szkl (250ml) wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru
  • krem: 600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 4 łyżki cappuccino w proszku
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 150g serka kremowego

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.

  2. Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cappuccino. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier.

  4. Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki...

Komentarze do przepisu (9)

slodkisentyment 20 maja 2019
Pyszny :)
KulinarnaChwila 20 maja 2019
Pyszny:)
Torcik jak marzenie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt : 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • poncz do nasączenia: 40-50ml wódki
  • 1 szkl (250ml) wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru
  • krem: 600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 4 łyżki cappuccino w proszku
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 150g serka kremowego
Składniki