Składniki:
-Białka - 6 szt
-Cukier puder - 300 g
-Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
-Ocet - 0,5 łyżki
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Uformować dwa okrągłe placki. Można zrobić kilka bez do ozdoby.
Suszyć w nagrzanym piekarniku w temp. 120 stopni przez pół godziny.
Następnie w 100 stopniach przez 3 godziny.
Masa kawowa.
Składniki:
-Masło - 400 g
-Cukier kryształ - 150 g
-Żółtka - 5 szt
-Mąka pszenna - 2 łyżki
-Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
-Spirytus - 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
Kawę zalać szklanką wrzącej wody i lekko przestudzić, wlać do żółtek. Wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować aż powstanie gęsty krem, wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu kawowego, cały czas ucierając. Pod koniec dodać spirytus.
Bezy przełożyć kremem.
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (1)