tort bezowo-kawowy....

Przepis dnia 2013-11-17
tort bezowo-kawowy....
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
Tort jest przepyszny!!!!

Składniki

  • Blaty bezowe: 6 schłodzonych białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Krem: 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia

  2. Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 14 listopada 2013
Beze...mnie?:)
Konto usunięte 14 listopada 2013
Tort wygląda cudownie, a krem jest rewelacyjny
babciaaneczka 14 listopada 2013
Wspaniały tort, bezy robię często, gdy zostają białka, a Twój krem jest wspaniały, muszę koniecznie... Czytaj całość »
Wspaniały tort, bezy robię często, gdy zostają białka, a Twój krem jest wspaniały, muszę koniecznie wykorzystać przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaty bezowe: 6 schłodzonych białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Krem: 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki