tort ananasowo-budyniowy

Przepis dnia 2013-09-26
tort ananasowo-budyniowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kokalala
biszkopt przełożony kremem budyniowo-ananasowym...

Składniki

  • 3 cienkie biszkopty
  • 3 puszki ananasow
  • 4 budynie śmietankowe na 0,5 litra
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • Wiórki kokosowe
  • masa cukrowa + barwniki
  • paczka ryżu preparowanego
  • paczka pianek marshmallow
  • mleko

Przygotowanie

  1. biszkopty nasączyć wg uznania). Odlać z puszek sok z ananasów, dodać tyle mleka, by było razem 1,5 litra. Od tego odlać niecałą szklankę, w której należy rozpuścić bydynie i makę. Do gotującego się mleka z sokiem dodać cukier i budyn. Zagotować. Kiedy ostygnie, dodawać go do utartego masła. Trochę gotowej masy odłożyć na pokrycie wierzchu i boków ciasta. Do pozostałej masy dodać pokrojone drobno i odsączone ananasy. Masą budyniową przełożyć placki. Na ostatni placek wyłożyć masę wcześniej odłożoną (bez ananasów). Masę tę zabarwiłam na zielono barwnikiem jadalnym. Całość ciasta posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
    NAstępnego dnia dekorować wierzch masą cukrową. Ozdoby zrobić według uznania i własnej kreatywności.
    (W przypadku dużych form cukrowych wypełnienie masy stanowią pianki marshmallow rozpuszczone w mikrofali (lub w kąpieli wodnej) z ryżem preparowanym). MAsę tę formuje się natłuszczonymi rekami, po ostygnięciu można wycinać nożem dowolne formy. Proporcje 1:1.
    smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

anetas197601 28 sierpnia 2013
torcik wygląda bajecznie :)
gogusia 28 sierpnia 2013
jak każdy Twój tort perfekcyjny:)
Izabela77 26 września 2013
wspaniały tort
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 cienkie biszkopty
  • 3 puszki ananasow
  • 4 budynie śmietankowe na 0,5 litra
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • Wiórki kokosowe
  • masa cukrowa + barwniki
  • paczka ryżu preparowanego
  • paczka pianek marshmallow
  • mleko
Składniki