Tort a'la Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Tort a'la Ferrero Rocher (bez pieczenia)
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
GENIALNY :-) idealny torcik dla wielbicieli czekolady. Kremowy, czekoladowy, orzechowy, lekki i delikatnie chrupiący. NIEBO W GĘBIE, dosłownie :-)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 20 dag
  • kakao 1 łyżka
  • masło roztopione i przestudzone 10 dag
  • Masa czekoladowa:
  • nutella 30 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 400 ml
  • mleko 250 ml
  • żelatyna 17 g
  • zimna woda 100 ml
  • czekoladki ferrero rocher 8 szt.
  • Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada 10 dag
  • mleczna czekolada 5 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 100 ml
  • masło miękkie 3 dag
  • Dodatkowo:
  • śmietanka 30 lub 36% 150 ml
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • czekoladki ferrero rocher

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki zmielić w kielichowym blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać.
    Masę herbatnikową przłożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki.

    Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.
    Czekoladki obrać z pazłotka i pokroić na mniejsze kawałki.
    Mleko podgrzać, dodać nutellę i mieszać aż krem się rozpuści.
    Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać.
    Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, dobrze wymieszać (przy pomocy rózgi kuchennej). Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać. Mleko czekoladowe wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego kremu. Dodać pokrojone czekoladki, wymieszać łyżką.
    Krem czekoladowy wyłożyć na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.

    Polewa czekoladowa:
    Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamane w kostki czekolady, mieszać, do uzyskania gładkiego kremu.
    Następnie dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
    Polewę wylać na schłodzone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterę.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i tort udekorować rozetkami. Pomiędzy rozetki powkładać orzechowe czekoladki. Tort Ferrero Rocher przechowywać w lodówce.

    Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

ElMar 24 lutego
Piękny torcik:)
KORAL 24 lutego
Wygląda smakowicie.
ErJot 25 lutego
Apetyczny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • herbatniki 20 dag
  • kakao 1 łyżka
  • masło roztopione i przestudzone 10 dag
  • Masa czekoladowa:
  • nutella 30 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 400 ml
  • mleko 250 ml
  • żelatyna 17 g
  • zimna woda 100 ml
  • czekoladki ferrero rocher 8 szt.
  • Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada 10 dag
  • mleczna czekolada 5 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 100 ml
  • masło miękkie 3 dag
  • Dodatkowo:
  • śmietanka 30 lub 36% 150 ml
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • czekoladki ferrero rocher
Składniki