tort 3 bit

tort 3 bit
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kokalala
Tort z kremem 3 BIT na angielskim biszkopcie

Składniki

  • 220 gr mąki
  • 220 gr cukru
  • 220 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 budynie na 0,5 litra + 2 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 paczka krakersów
  • 5 paczek mniejszych herbatników
  • masa cukrowa do dekoracji
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. BISZKOPT "Angielski":
    utrzeć mikserem masło z cukrem, dodać do tej masy ubite jajka, na końcu przesianą z proszkiem mąkę (220 gr). Ciasto wylać na kwadratową blaszkę, Piec w temp. 180 stopni przez około 30 min (do zarumienienia się ciasta). Po ostygnięciu wyrównać górę nożem, ścinając nierówności, przekroić biszkopt na dwa placki. skropić placki rozpuszczonym w wodzie cukrem waniliowym.
    .Jeżeli ciasto jest zbyt cienkie do przekrojenia, można upiec 2 oddzielne placki, wg przepisu.
    KREM 3 BIT:
    Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem, w czwartej szklance rozpuscić budynie z 2 łyżkami mąki. Ugotować budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła.
    Układac warstwami: biszkopt-masa kajmakowa-krakersy-budyń-dżem porzeczkowy-herbatniki-masa kajmakowa-biszkopt-budyń. Cały tort obłożyć pozostałym budyniem. Odstawic do lodówki do stęzenia tortu. Na końcu tort udekorować masą cukrową wg uznania.
    smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

renka40 22 września 2013
piękna dekoracja pozazdrościć talentu:))
Składniki
  • 220 gr mąki
  • 220 gr cukru
  • 220 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 budynie na 0,5 litra + 2 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 paczka krakersów
  • 5 paczek mniejszych herbatników
  • masa cukrowa do dekoracji
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
Składniki