Tort

Tort
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sentinel
Słodki:):)

Składniki

Przygotowanie

  1. Bialka odzielic od zoltek. Zóltka rozmieszac z octem a z bialek i cukru ubic sztywna piane. Dodac zoltka i wymieszac. Make przesiac z proszkiem i dodac do masy jajecznej, delikatnie wymieszac. Wylac ciasto do tortownicy 24cm. Piec ok 40 minut.

  2. Brziskwinie drobno pokroic. Upieczony zimny biszkopt przekroic na trzy ksiazki najlepiej nitka. kazda warsrwe ciasta lekko nasaczyc syropem z brzoskwin. Smietane ubic z cukrem waniliowym. Smietana sojowa ma to do siebie ze nie trzeba do niej dodawac zadnej zelatyny lub smietan fixu. Doskonale trzyma sie sama i jest po prostu pyszna.

  3. Pierwszy nasaczony blat ciasta posmarowac dzemem i rozlozyc czesc masy. Przykryc kolejna warstwa ciasta i rozlozyc czesc may a na nia pokrojone brzoskwinie. przykryc ostatnim krazkiem ciasta i rozsmarowac reszte masy na wierzchu i bokach tortu. Przybrac wedluh wlasnego uznania.

  4. Tort na zdjeciu pieklam na komunie i jest pietrowy a do dekoracji posluzylam sie swiezymi kwiatami -margaretka i biala gipsowka.

Komentarze do przepisu (6)

oliwia_winna 09 maja 2010
uważam iż bez tych margaretek byłoby o wiele piękniej :-)
wioleta333 09 maja 2010
torcik piękny ale kwiaty nie pasują do wystroju , to tylko moja opinia.......
kobra6 09 maja 2010
To nie margaretki,tylko chryzantema gałązkowa !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki