Tort

Tort
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Smaczny, prosty w wykonaniu i efektowny.

Składniki

  • Biszkopt kawowy : 3 jajka
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier drobny 130 g
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • Masa : śmietana kremówka 36 % 400 ml
  • ser mascarpone 200 g
  • biała czekolada 80 g + sok z cytryny do smaku
  • mus gruszkowy 1 łyżka ( opcjonalnie )
  • Dekoracja suszone gruszki : 4 gruszki
  • barwnik niebieski i fioletowy
  • syrop : 2 części wody, 1 część cukru
  • żurawina niskosłodzona do mięs ok. 130 g

Przygotowanie

  1. Suszenie gruszek.

    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.

  2. Biszkopt.
    Tortownica 16 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Cale jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę przesiewamy z kawą i stopniowo dodajemy do ubitych jajek.
    Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 170 C do delikatnego przyrumienienia.
    Studzimy.
    Robimy poncz z kawy , wody i odrobiny cukru, studzimy.

  3. Krem.
    Czekoladę rozpuszczamy w parze wodnej.
    Schłodzoną śmietanę przekładamy do misy miksera mieszamy, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
    Do wpół ubitej śmietany dodajemy serek i lekko przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę.
    Masę doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie musem z gruszek.

  4. Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
    Pierwszą część przekładamy na paterę, nasączamy ponczem, nakładamy cienką warstwę żurawiny potem warstwę kremu.
    Analogicznie robimy z drugą częścią biszkoptu.
    Na koniec kładziemy trzeci biszkopt.
    Wierzch toru i boki pokrywamy resztą kremu.
    Górę posypujemy jadalnymi kolorowymi płatkami, boki plastrami suszonych gruszek.

Komentarze do przepisu (17)

SlodkoSlodka83 24 lutego 2019
Śliczny,robiłam też taką gruszkę do ozdoby,jest super.
fafiatko 24 lutego 2019
Ale piekny!
Nevermore 24 lutego 2019
CUDO, te gruszki na torcie wyglądają rewelacyjnie. Pychotka, mniam, mniam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt kawowy : 3 jajka
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier drobny 130 g
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • Masa : śmietana kremówka 36 % 400 ml
  • ser mascarpone 200 g
  • biała czekolada 80 g + sok z cytryny do smaku
  • mus gruszkowy 1 łyżka ( opcjonalnie )
  • Dekoracja suszone gruszki : 4 gruszki
  • barwnik niebieski i fioletowy
  • syrop : 2 części wody, 1 część cukru
  • żurawina niskosłodzona do mięs ok. 130 g
Składniki