Torcik z malinami na zimno.

Torcik z malinami na zimno.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: babeczka35
Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny torcik, lekki i delikatny w smaku. Nie jest zbyt słodki, jest taki w sam raz. Moje maliny na krzaczkach są bardzo kwaśne, więc idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach. Napiszę Wam, że fajnie jest mieć chociaż taki mały ogródek w którym rosną owoce, nie trzeba iść wtedy do sklepu czy na ryneczek, wystarczy iść do swojego ogródka, a wiadomo, że własne owoce czy warzywa są najlepsze, smakują wyjątkowo. Więc jeśli macie ochotę na takie ciasto to bardzo polecam, wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko, wystarczy galaretki chłodzić w zimnej wodzie, a następnie włożyć do zamrażalnika...i nie zapomnieć :) Zróbcie koniecznie :) Zachęcam :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jogurtowa:
  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 galaretka o malinowym smaku
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 szklanka świeżych malin
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka o malinowym smaku
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 szklanki świeżych malin

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

  2. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy je do jogurtu naturalnego i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

  3. Przekładanie: Jeden krążek biszkoptowy przekładamy do zamkniętej tortownicy ( najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia ). Wylewamy większą część masy jogurtowej, przykładamy drugim krążkiem i wykładamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

  4. Galaretka: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na wierzchu torciku. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą wylewamy na maliny. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ja wstawiłam na całą noc.

  5. Podanie: Dobrze schłodzony torcik wyjmujemy z tortownicy. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Torcik udało mi się pokroić na 12 porcji.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy 23 cm.

Komentarze do przepisu (6)

SlodkoSlodka83 19 sierpnia 2018
Smakowicie wygląda :-)
babcitereskiciasta 19 sierpnia 2018
Pyszny piankowy torcik.:)
basiliana 20 sierpnia 2018
Wygląda ślicznie. Apetyczne i lekkie ciasto - idealne na lato.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jogurtowa:
  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 galaretka o malinowym smaku
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 szklanka świeżych malin
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka o malinowym smaku
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 szklanki świeżych malin
Składniki