Torcik szpinakowy tzw : " leśny mech" z owocami granatu i masą jogurtowo - cytrynową

Torcik szpinakowy tzw :  leśny mech z owocami granatu i masą jogurtowo - cytrynową
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszny torcik, banalny w wykonaniu

Składniki

  • 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Jogurt typu greckiego
  • Galaretka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, żeby pozostała gęsta papka (ok 200-250g). Zblendować na gładką masę, dolewając olej i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 1870stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty, przy czym dolny powinien być nieco grubszy. mniejszy blat pokruszyć.

  2. Jogurt połączyć z ostudzoną galaretką. nałożyć masę na tort i zostawić do stężenia

Składniki
  • 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Jogurt typu greckiego
  • Galaretka cytrynowa
Składniki