Torcik serowy z galaretką

Torcik serowy z galaretką
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Lekkie ciasto trzywarstwowe - miękki biszkopt, twarożek i owoce zatopione w galaretce. Wspaniały na letnie dni.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Warstwa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • Warstwa galaretki:
  • 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub cytrynowe
  • 400 owoców (polecam borówki, maliny truskawki)

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki, wymieszać delikatnie. Rozsmarować w okrągłej blaszce o średnicy 22 cm. Piec w 170°C przez 20 minut na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.

  2. Warstwa serowa:
    Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku, zostawić do ostygnięcia. Twaróg, śmietanę i cukier zblendować na gładką masę. Dodać żelatynę i zblendować dokładnie jeszcze raz. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować warstwę galaretki.

  3. Warstwa galaretki:
    Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. zostawić do ostygnięcia. Owoce umyć ułożyć na torciku, zalać ostygniętą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Można ozdobić listkami mięty. Przed krojeniem obwieźć rant nożem.

    Smacznego! :D

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 lipca
Pyszotka:)
Składniki
  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Warstwa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • Warstwa galaretki:
  • 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub cytrynowe
  • 400 owoców (polecam borówki, maliny truskawki)
Składniki