Torcik porzeczkowy

Torcik porzeczkowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Świetne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Pysznie i owocowo :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki likieru (dowolnego)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • Składniki na nadzienie:
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 250 g mielonych migdałów

Przygotowanie

  1. Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku). Kilka gałązek można zostawić do dekoracji. Do obranych porzeczek wsypujemy 1/3 szklanki cukru i mieszamy. Porzeczki odstawiamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru i nadal ubijamy do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy łopatką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem. Tworzymy boczki o wysokości 3 cm. Na ciasto wykładamy połowę bezy, na bezę porzeczki

  2. i na to drugą połowę bezy.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
    Kiedy ciasto wystygnie, układamy na górze kilka ozdobnych gałązek porzeczek i gotowe.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (28)

SlodkoSlodka83 23 lipca 2019
Apetyczny torcik :-)
Docherro 23 lipca 2019
Już mi ślinka cieknie..przepyszne,czuję smak do zrobienia.Masz wyśmienite ciasta,kiedy ja je przerobię? hihi:)
Maudie 23 lipca 2019
Pyszności! Chyba mi się przyśni :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki likieru (dowolnego)
  • 1 ½ szklanki mąki
  • Składniki na nadzienie:
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 250 g mielonych migdałów
Składniki