Torcik pomarańczowo-mandarynkowy

Torcik pomarańczowo-mandarynkowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Kolejny - ostatni eksperyment owocowo-budyniowy

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy lub preferowana przeze mnie babka majonezowa, z tym, do składników należy dodać jeszcze 2 łyżeczki kakao. Po upieczeniu w małej tortownicy, przeciąć ciasto na dwie warstwy.

  2. Odcedzić mandarynki. Z jednej szklanki soku z mandarynek + 1 szklanki soku pomarańczowego (Tymbark bez cukru z cząstkami pomarańczy) + 2 łyżek cukru + 1/4 kostki masła + 2 budynie śmietankowe przygotować budyń. Gorący wylać na pierwszą warstwę ciasta i po wyrównaniu, natychmiast przykryć drugą warstwą.

  3. Z 1 szklanki soku pomarańczowego i budyniu z 1 łyżką cukru przygotować drugi budyń i wystudzić.

  4. Ucierać mikserem miękkie masło (1/2 kostki) i dodawać stopniowo budyń. Ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

  5. Drugą warstwę ciasta zwilżyłam brendy "Stock", a następnie wyłożyłam na nią połowę kremu. Pozostały krem zużyłam na posmarowanie boków tortu oraz wykonanie wianuszka szprycą do dekoracji.

  6. Na kremie ułożyć mandarynki i polać je cieniutko gęstniejącą galaretką pomarańczową. Boki tortu obsypałam dodatkowo okruszkami ciasta.

  7. Smacznego. Po skosztowaniu tortu zalecam intensywny spacer.

Komentarze do przepisu (11)

annawk 01 lutego 2010
przepięknie wygląda i wydaje sie nietrudny :)
gos456 01 lutego 2010
cudownie wygląda:D i pewnie smakuje,tylko szkoda że to już ostatni eksperyment... :P
wiola1100 02 lutego 2010
wygląda smakowicie napewno wypróbuje,lubię cista z owocami i budyniem
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki