Torcik miś.

Torcik miś.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: magelo
Smaczny , w środku śmietankowy , na zewnątrz czekoladowy.

Składniki

  • Czekolada mleczna 1 szt.
  • czekolada biała 2 szt.
  • jajka 4 szt.
  • cukier 5 łyżek
  • mąka 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietanka 36% 600 ml.
  • serek mascarpone 30 dag.
  • nutella 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1 szt.

Przygotowanie

  1. Śmietanę podgrzewam w garnku , dodaję 1 białą czekoladę i mieszam do rozpuszczenia czekolady. Śmietanę wkładam do lodówki , aby dobrze się schłodziła. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

  2. Białą i mleczną czekoladę rozpuszczam w osobnych pojemnikach i robię dekorację. Najlepiej na grubszej folii , robię oczka, nos i uszy. Wkładam do lodówki do stwardnienia.

  3. Białka ubijam na sztywno , dodaję cukier wanilinowy, cukier i żółtka .Mieszam ok. 2 minut. Następnie wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wylewam biszkopt. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w tem. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem. Wyjmuję i studzę.

  4. Biszkopt kroję na 3 krążki. śmietanę ubijam na sztywno, dodaję serek mascarpone. Odkładam ok. 6 łyżek masy do innego naczynia. Masą śmietanową przekładam krążki biszkoptu , łącznie z górą. Układam oczka, nos i uszy miśka. Do reszty masy dodaję nutellę i mieszam , napełniam szprycę do dekorowania i robię miśka. Wkładam w zimne miejsce na ok. 2 godziny.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 23 września
Pyszotka:)
magelo 23 września
DZIĘKUJĘ
Składniki
  • Czekolada mleczna 1 szt.
  • czekolada biała 2 szt.
  • jajka 4 szt.
  • cukier 5 łyżek
  • mąka 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietanka 36% 600 ml.
  • serek mascarpone 30 dag.
  • nutella 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1 szt.
Składniki