Torcik leśny mech wersja fit

Torcik leśny mech wersja fit
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Odchudzona wersja popularnego ciasta. Szpinak niewyczuwalny. Torcik lekki i pyszny. Więcej na blogu: http://zdrowonacodzien.pl/torcik-lesny-mech-w-wersji-fit/

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 3/4 szklanki oleju
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka ksylitolu lub cukru brązowego lub pół na pół
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • dzęm 100% owoców
  • owoce do dekoracji
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600g jogurtu greckiego

Przygotowanie

  1. Na początku bledujemy szpinak z olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Jajka z cukrem lub ksylitolem ubijamy na puch. Do masy jajecznej wlewamy powoli zblendowany szpinak z olejem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (wym. 24-28cm), wlewamy ciasto, pieczemy w temp. 180 st. ok. 40 – 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest w środku dopieczone. Studzimy na kratce. Gdy ciasto jest już zimne, ścinamy z niego „górkę”, zostawiamy zieloną część do dekoracji. Ciasto kroimy na blaty. Robimy masę. Galaretki rozpuszczamy w ok. 600g wody. Gdy zaczyna się ścinać, to w drugiej misce ubijamy jogurt grecki (można na tym etapie dodać cukier, ksylitol, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta). Do lekko ubitego jogurtu wlewamy galaretki i odstawiamy do ścięcia do lodówki. Na tym etapie pilnujemy masy, nie może się za bardzo ściąć, bo nie damy rady jej wyłożyć na torcik. Ciasto składamy najlepiej w blaszce, w której piekły się blaty, z zamkniętą obręczą. Pierwszy blat ponczujemy (woda z cytryną), smarujemy dżemem, na to masa. Identycznie postępujemy z kolejnym. Na końcu dekorujemy okruszkami ciasta i owocami . Schładzamy w lodówce min. 2 godziny. Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

pyszotki-pl 30 lipca
Uwielbiam Leśny mech, ale na mące orkiszowej jeszcze nie robiłam :)
ewka16 30 lipca
pięknie wygląda !
KulinarnaChwila 31 lipca
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 3/4 szklanki oleju
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka ksylitolu lub cukru brązowego lub pół na pół
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • dzęm 100% owoców
  • owoce do dekoracji
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600g jogurtu greckiego
Składniki