torcik królowej, pyszne ciasto bez pieczenia z pianką i herbatnikami

torcik królowej, pyszne ciasto bez pieczenia z pianką i herbatnikami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Ładnie wygląda, jest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia. Polecam gorąco :-)

Składniki

  • SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ
  • MASA
  • -5 szklanek mleka -2/3 szklanki cukru -2 łyżki cukru waniliowego
  • -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -4 żółtka -3/4 szklanki mąki
  • -250g masła lub margaryny -1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki)
  • CZEKOLADOWA PIANKA
  • -2 kubeczki śmietany 30% po 330g
  • -1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao
  • -2 łyżeczki kakao -4 płaskie łyżki cukru pudru
  • -troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady do pianki)

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy .
    Na dnie układamy herbatniki kakaowe

  2. Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy.
    Gotujemy do rozpuszczenia margaryny lub masła.
    Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka,budynie,żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek.Wlewamy na gotujące się mleko.
    Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.

  3. Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
    Ciasto studzimy, i wstawiamy do lodówki.

  4. Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki.


    Czekoladę łamiemy i dajemy do miski,dodajemy 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao.
    Rozpuszczamy nad kąpielą wodną.Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.

    Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę.

  5. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą.
    Ciasto chowamy do lodówki na noc.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 07 grudnia 2017
Pycha <3
Składniki
  • SKŁADNIKI * PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ
  • MASA
  • -5 szklanek mleka -2/3 szklanki cukru -2 łyżki cukru waniliowego
  • -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -4 żółtka -3/4 szklanki mąki
  • -250g masła lub margaryny -1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki)
  • CZEKOLADOWA PIANKA
  • -2 kubeczki śmietany 30% po 330g
  • -1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao
  • -2 łyżeczki kakao -4 płaskie łyżki cukru pudru
  • -troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady do pianki)
Składniki