Torcik kokosowo-truskawkowy*

Torcik kokosowo-truskawkowy*
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Lekki - idealny na upały, a w dodatku szybki i prosty w wykonaniu!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od upieczenia spodu biszkoptowego. Ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i letnią wodą na puch. Na sztywno ubijamy pianę z białek. Dorzucamy masę żółtkową, mieszamy delikatnie i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo ostrożnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy o śr. 24 cm, w temp. 200 st. C przez ok. 10-12 min.

  2. Truskawki szypułkujemy. Czekoladę roztapiamy na parze lub w mikrofalówce. Smarujemy upieczony spód grubą warstwą roztopionej czekolady. Na tym układamy gęsto połówki truskawek. Posypujemy je kokosem, zostawiając nieco do dekoracji.

  3. Jogurt mieszamy z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. 4 łyżki kremu po jednej łączymy z żelatyną cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę do kremu i mieszamy. Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

  4. Dekorujemy górę tortu plasterkami truskawek, kokosem i posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na min. 3 godziny. *Przepis zmodyfikowany i opracowany na podstawie serii "Pieczenie jest proste" Czerwiec 2012r.

Komentarze do przepisu (2)

pusieczek2 17 czerwca 2012
no kochana ale wstawiłaś cudo,z korzystam ,to będzie popisowe cisto na moich imieninach,do ulubionych,5))
ilia 17 czerwca 2012
Cieszę się, że Ci się podoba :) Wszystkiego najlepszego z okazji imienin! :)
Składniki
Składniki