Torcik kawowo - czekoladowy

Torcik kawowo - czekoladowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olivia20
Przepyszny, lekki torcik, nad którym unosi się aromatyczny zapach kawy :) Przepis pochodzi z jakiegoś kulinarnego blogu, jednak dopiero niedawno zdecydowałam się go wykorzystać. Łatwość wykonania i banalne składniki nie zachęcają co sprawia, że smak zachwyca jeszcze bardziej ;) Przy małym nakładzie pracy. Polecam szczególnie miłośnikom kawy i czekolady :)

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • jajka, 6
  • mąka pszenna, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier kryształ, 1 szklanka
  • sól, szczypta
  • cukier wanilinowy, 1
  • Poncz:
  • wódka lub spirytus, 100 ml
  • ciepła woda
  • Składniki na kremy:
  • Jaja, 3
  • cukier, 3/4 szklanki
  • masło lub margaryna, 1,5 kostki
  • kawa mielona, 2 łyżki
  • gorzka czekolada, tabliczka
  • DODATKOWO:
  • kawa mielona do posypania tortu
  • dżem brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C.

  2. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

  3. Przygotować krem. Na parze wodnej ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem. Podzielić go na dwie porcje. Do jednej dodać napar z kawy wraz z tzw. fusami, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.�ż�ż�ż�ż

  4. Biszkopty przełożyć kremami. Pierwszy biszkopt posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim biszkoptem, który najpierw posmarować dżemem brzoskwiniowym a potem kremem kawowym, przykryć trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować kremem czekoladowym. Krem będzie równo wygładzony, jeśli będziemy maczać nóż w gorącej wodzie.

  5. Udekorować. Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Kama2002 29 stycznia 2013
Pychota! Do ulubionych!
Składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • jajka, 6
  • mąka pszenna, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier kryształ, 1 szklanka
  • sól, szczypta
  • cukier wanilinowy, 1
  • Poncz:
  • wódka lub spirytus, 100 ml
  • ciepła woda
  • Składniki na kremy:
  • Jaja, 3
  • cukier, 3/4 szklanki
  • masło lub margaryna, 1,5 kostki
  • kawa mielona, 2 łyżki
  • gorzka czekolada, tabliczka
  • DODATKOWO:
  • kawa mielona do posypania tortu
  • dżem brzoskwiniowy
Składniki