Torcik jabłkowo-śmietanowy

Torcik jabłkowo-śmietanowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Steve
Jabłkowe ciasto o śmietanowym smaku, to ciekawa propozycja na deser :)

Składniki

  • Biszkopt :
  • jaja 3 szt
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • ocet 1/2 łyżeczki
  • Masa śmietanowo-jabłkowa :
  • jabłka 500 g
  • cukier puder 150 g
  • śmietana 30 % 400 g
  • żelatyna 25 g
  • cukier brązowy 2-3 łyżki
  • gorąca woda 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć z dodatkiem brązowego cukru. Białka ubić na sztywno i dalej ubijać dodając cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem, dodać do ubitych białek. Ciasto przełożyć do okrągłej formy i upiec.

  2. Ostudzone jabłka zmiksować i dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki przełożyć mus jabłkowy i całość delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na ostudzony biszkopt. Schować do lodówki na kilka godzin.

  3. Przed podaniem na wierzchu można ułożyć plasterki (2 mm) jabłek i świeżą miętę.
    Smacznego!

Składniki
  • Biszkopt :
  • jaja 3 szt
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • ocet 1/2 łyżeczki
  • Masa śmietanowo-jabłkowa :
  • jabłka 500 g
  • cukier puder 150 g
  • śmietana 30 % 400 g
  • żelatyna 25 g
  • cukier brązowy 2-3 łyżki
  • gorąca woda 5 łyżek
Składniki