Torcik czekoladowy z kremem krówkowym i truskawkowym

Torcik czekoladowy z kremem krówkowym i truskawkowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort urodzinowy z ciastem czekoladowym. Tort z kremem krówkowym i truskawkowym.Tort z rozetkami i czekoladowymi motylkami.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady -8 jajek
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady -8 jajek
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • NASĄCZENIE: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego-ok.200 g
  • KREM KRÓWKOWY:-150 ml. śmietanki 30 %
  • -125 g. krówek -30 g.cukierków toffees -1 śmietan-fix
  • -1 jogurt grecki-250 g. -2,5 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody
  • KREM TRUSKAWKOWY:-300 g. truskawek
  • -2,5 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -150 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -1/2 jogurtu greckiego tj. 125 g.
  • ROZETKI:
  • -100 ml. śmietanki 30 % -1/3 kremu waniliowego do tortów w proszku
  • MOTYLKI CZEKOLADOWE;
  • -1/2 polewy do dekoracji, deserowej -tj.50 g

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.25-30 min.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.

  2. Włożyć z powrotem jeden blat do tortownicy.Posmarować dżemem.

  3. Nad parą w śmietance roztopić cukierki, mieszając.Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godz. Można i całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę z cukierkami, zmiksować ze śmietan-fixem. Następnie z porcjami jogurtu. Na koniec zmiksować z żelatyną ale nie za długo. Wylać na warstwę dżemu.
    Przykryć drugim blatem ciasta. Można też nasączyć.

  4. krem truskawkowy-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem , potem śmietan-fixem. Dodawać jogurt, potem truskawki, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić w lodówce na parę godzin.

  5. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacy.

  6. rozetki- zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.

  7. motylki-Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzory, tyle samo prawych stron motylka jak i lewych.

  8. Jak ozdoby zastygną to delikatnie odkleić i udekorować tort jak również i truskawkami.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 24 czerwca 2018
Juz nie wiem co ladniejsze, motyle czy torty piankowe!
babcitereskiciasta 24 czerwca 2018
Dziękuję,dawniej był okres że lubiłam malować ozdoby czekoladowe.Ostatnio robię ozdoby ale z mleka w proszku.:)
fafiatko 25 czerwca 2018
Dla mnie to czarna magia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady -8 jajek
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady -8 jajek
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • NASĄCZENIE: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego-ok.200 g
  • KREM KRÓWKOWY:-150 ml. śmietanki 30 %
  • -125 g. krówek -30 g.cukierków toffees -1 śmietan-fix
  • -1 jogurt grecki-250 g. -2,5 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody
  • KREM TRUSKAWKOWY:-300 g. truskawek
  • -2,5 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -150 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -1/2 jogurtu greckiego tj. 125 g.
  • ROZETKI:
  • -100 ml. śmietanki 30 % -1/3 kremu waniliowego do tortów w proszku
  • MOTYLKI CZEKOLADOWE;
  • -1/2 polewy do dekoracji, deserowej -tj.50 g
Składniki