Torcik cytrynowo-kokosowy

Torcik cytrynowo-kokosowy
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: akamyll
Lekkie i delikatne. Rozpływający się w ustach obłęd ;) a do tego szybko, prosto i zawsze się udaje.

Składniki

  • galaretka cytrynowa, 2 opakowania
  • wiórka kokoswoe, 300 g
  • maślanka / kefir, 500 ml
  • śmietanka 30%, 250 ml
  • cukier puder, 3/4 szkl (może być 1 szkl)
  • okrągłe biszkopty, połowa paczki

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, pozostawiamy do wystudzenia i stężenia.

  2. Wiórki kokosowe zalewamy kefirem / maślanką i mieszamy. Odstawiamy na 30 min.

  3. Formę do tortownicy wykładamy biszkoptami.

  4. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem.

  5. Wiórki z maślanką / kefirem łączymy z tężejącą galaretką. Następnie dodajemy ubitą śmietankę.

  6. Gotową masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (u mnie na całą noc).

Komentarze do przepisu (7)

irma 08 sierpnia 2010
To ciasto dałam do ulubionych. Brzmi pysznie i pewnie jest pyszne. U mnie wszyscy lubią ciasta o smaku cytryny.
wioleta333 08 sierpnia 2010
ciekawy przepis ciasto wygląda smacznie...
Annuar 09 sierpnia 2010
Również robię takie ciasto (przepis znalazłam na opakowaniu galaretki Winiary :)) i mogę potwierdzić, że jest... Czytaj całość »
Również robię takie ciasto (przepis znalazłam na opakowaniu galaretki Winiary :)) i mogę potwierdzić, że jest po prostu rewelacyjne: efekt totalnie przekracza nakład pracy. Robi się szybko, ma niezwykły cytrusowo-kwaskowato-kokosowy smaczek. Każdy z moich gości był zaintrygowany tym smakiem i zdziwiony, że tak szybko się robi to ciasto. Idealne na lato.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • galaretka cytrynowa, 2 opakowania
  • wiórka kokoswoe, 300 g
  • maślanka / kefir, 500 ml
  • śmietanka 30%, 250 ml
  • cukier puder, 3/4 szkl (może być 1 szkl)
  • okrągłe biszkopty, połowa paczki
Składniki