Torcik bezowy z malinami

Torcik bezowy z malinami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Przepyszny tort bezowy - popisowy deser mojego Męża. Smakuje obłędnie i ograniczenie się do jednego kawałka jest niemal niemożliwe:). Słodycz i chrupkość bezy cudnie koresponduje z puszystym kremem mascarpone i lekko kwaśnymi malinami...powiedzenie: "niebo w gębie" nabiera nowego znaczenia, a poziom endorfin po takim deserze osiąga maksymalny pułap:).

Składniki

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 500 g serka mascarpone
  • Śmietanka 30% - 250 ml
  • Konfitura malinowa - 200 g
  • Maliny świeże bądź w syropie
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Przygotowanie

  1. 6 białek ubijasz na sztywną pianę z cukrem, szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Cukier dodajemy po łyżce w trakcie ubijania.

    Ubitą pianę układamy w formie okręgu na blaszce na papierze do pieczenia.

    Przygotowujemy dwa okręgi.

  2. Wstawiamy oba placki do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i "suszymy" przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni - i "suszymy" jeszcze godzinę lub dłużej. Sprawdzamy, czy placki są chrupkie i wtedy są gotowe.

    Wykładamy placki do ostygnięcia.

    Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone z laską wanilii. Mieszamy delikatnie na puszystą, gładką masę.

  3. Smarujemy jeden placek bezowy kremem.

  4. Na krem wykładamy konfiturę z malin.

  5. Na wierzchu dekorujemy malinami w syropie lub świeżymi owocami. Podajemy na świeżo - beza, gdy nasiąknie zbytnio kremem, nie będzie tak chrupiąca.

  6. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (2)

ewka16 29 marca
deser królewski :)
DoktorGosia 29 marca
Dziękuję w imieniu nadwornego Cukiernika:)
Składniki
  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 500 g serka mascarpone
  • Śmietanka 30% - 250 ml
  • Konfitura malinowa - 200 g
  • Maliny świeże bądź w syropie
  • szczypta soli
  • laska wanilii
Składniki