6 białek ubijasz na sztywną pianę z cukrem, szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Cukier dodajemy po łyżce w trakcie ubijania.
Ubitą pianę układamy w formie okręgu na blaszce na papierze do pieczenia.
Przygotowujemy dwa okręgi.
Wstawiamy oba placki do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i "suszymy" przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni - i "suszymy" jeszcze godzinę lub dłużej. Sprawdzamy, czy placki są chrupkie i wtedy są gotowe.
Wykładamy placki do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone z laską wanilii. Mieszamy delikatnie na puszystą, gładką masę.
Smarujemy jeden placek bezowy kremem.
Na krem wykładamy konfiturę z malin.
Na wierzchu dekorujemy malinami w syropie lub świeżymi owocami. Podajemy na świeżo - beza, gdy nasiąknie zbytnio kremem, nie będzie tak chrupiąca.
Smacznego:)
Komentarze do przepisu (2)