Torcik bez pieczenia

Torcik bez pieczenia
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest chrupiący ciasteczkowy spód z płatkami kukurydzianymi i czekoladą z orzechami. Są plasterki banana, krem budyniowy, biszkopty i galaretka wiśniowa. Wierzch udekorowany tym samym kremem budyniowym, który jest w środku. Do tego odrobina fioletowej posypki/kryształków. Ciasto fajne w smaku i bardzo proste do zrobienia.

Składniki

  • Spód:
  • ok. 150g pełnoziarnistych herbatników
  • 1szkl. płatków kukurydzianych
  • 100g czekolady z orzeszkami arachidowymi
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • płaska łyżka masła
  • Krem budyniowy:
  • 2 i 3/4szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • 1 dojrzały banan
  • okrągłe biszkopty ok. 10-12szt.
  • 1 galaretka wiśniowa
  • posypka fioletowa

Przygotowanie

  1. Pełnoziarniste herbatniki pokruszyłam drobno. Można to zrobić tak jak ja rękami lub na przykład potłuc tłuczkiem do mięsa. Mają to być małe kawałeczki, a nie proszek. Połamane ciastka przełożyłam do miski. Płatki kukurydziane (typu corn flakes) również rozkruszyłam trochę w rękach żeby były drobniejsze i dodałam do herbatników. Łyżkę masła roztopiłam. W rondelku podgrzałam śmietanę. Gdy była gorąca, wrzuciłam do niej połamaną na małe kawałki czekoladę z orzechami (użyłam czekolady z takimi drobnymi orzeszkami, nie tej z całymi orzechami laskowymi) i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Czekoladę i roztopione masło przelałam do ciastek wymieszanych z płatkami i dokładnie wszystko wymieszałam. Tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyłam do tortownicy i wylepiłam nią dokładnie dno. Odstawiłam go by ostygł a następnie wstawiłam do lodówki.2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie, mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Gotową mieszankę przelałam cienkim strumieniem na gotujące się mleko i gotując na małym ogniu, mieszałam mleko aż powstał gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystudzenia. Jednocześnie wyjęłam sobie z lodówki masło by nabrało temperatury pokojowej. Miękkie masło zmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Budyń z masłem miksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Z uzyskanego kremu odłożyłam trochę do dekoracji. Formę z ciasteczkowym spodem wyjęłam z lodówki. Banana obrałam ze skórki i pokroiłam go w plasterki. Poukładałam je na spodzie z ciastek, a następnie rozsmarowałam krem budyniowy. Na kremie ułożyłam okrągłe biszkopty. Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam. Gdy zaczęła tężeć, wylałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Pozostały krem budyniowy przełożyłam do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekorowałam nim wierzch torcika. Można również posmarować kremem boki. Ciasto przed podaniem wyjęłam oczywiście z tortownicy.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 02 lutego
Pyszotka:)
:-)
Maudie 02 lutego
Śliczny torcik:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • ok. 150g pełnoziarnistych herbatników
  • 1szkl. płatków kukurydzianych
  • 100g czekolady z orzeszkami arachidowymi
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • płaska łyżka masła
  • Krem budyniowy:
  • 2 i 3/4szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki masła
  • Dodatkowo:
  • 1 dojrzały banan
  • okrągłe biszkopty ok. 10-12szt.
  • 1 galaretka wiśniowa
  • posypka fioletowa
Składniki