Biszkopt kakaowy:
ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilkę dodajemy przesianą mąkę z resztą składników, mieszamy łyżką drewnianą i wylewamy na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną kaszą manną. Pieczemy ok 30 minut/ 175 st. studzimy przecinamy na 3 blaty
Biszkopt waniliowy
postępujemy jak wyżej ale pieczemy krócej ok 25 minut/175 st.
studzimy przecinamy na 2 blaty.
Krem śmietankowy:
Ubijamy śmietankę z serkiem i cukrem pod koniec ubijania dodajemy fix. Krem musi być dość dobrze ubity żeby się nie rozpłynął.
Banany kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do miseczki skrapiamy sokiem z mandarynki i mieszamy żeby każdy plasterek się namoczył.
Krem czekoladowy:
Śmietankę i kakao ubijamy z fixem i na gęsty krem[ taki żeby dało się dekorować i się nie rozpływał].
Każdy blat skrapiamy sokiem z mandarynki. Przekładamy tort:
Czekoladowy biszkopt - banany - krem - waniliowy biszkopt - krem -czekoladowy biszkopt - krem - waniliowy biszkopt - banany - krem - czekoladowy biszkopt. Cały tort też pokrywamy kremem cienką warstwę. Boki tortu obsypujemy płatkami migdała. Natomiast wierzch dekorujemy kremem czekoladowym i ozdobami.
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej