Torcik bakaliowy

Torcik bakaliowy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smaczny, lekki torcik na małą uroczystość rodzinną lub po prostu na niedzielę. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1/2 szk. posiekanych orzechow włoskich
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • Przełożenie:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu
    ubić mikserem masło, cukier, extrakt waniliowy i jajka. Gdy masa zbieleje dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal miksować, aż do połączenia składników. Dodać orzechy i wiórki kokosowe. Na koniec dodać pianę z białek i lekko ją wkręcić przy pomocy łopatki. Nie używać już miksera. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać kaszką manną. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Aby nie tracić czasu, już w trakcie pieczenia jedną galaretkę zalać dwoma szklankami gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać. Wystudzić i dać do
    lodówki. Gdy zacznie gęstnieć połączyć z zimnym jogurtem. Dać jeszcze na 1-2 minuty do lodówki, aby krem nabrał właściwej, gęstej konsystencji.
    Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić. Dolny blat znów włożyć do tortownicy. Na to połowę kremu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć resztę kremu. Tort dać do lodówki.
    Drugą galaretkę przygotować tak jak pierwszą. Gdy wystygnie dać do lodówki. Gdy zacznie zastygać wylewać po łyżce na wierzch tortu.

  2. Tort musi być w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 07 stycznia 2019
Pycha! bardzo podoba i sie to przelozenie galaretką z jogurtem.
Dolcevita-in-my-kitchen 07 stycznia 2019
Na taki torcik to zawsze mam chec. Piekny :-)
bryssska 07 stycznia 2019
Uwielbiam takie torciki;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 duże jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1/2 szk. posiekanych orzechow włoskich
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 100 g miękkiego masła
  • Przełożenie:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 400 g jogurtu naturalnego
Składniki