Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 326
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 483
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 326
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 483
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Studzimy. Dodajemy 1 opakowanie jogurtu. Dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.Studzimy, ale nie pozwalamy aby żelatyna stężała.
2 pozostałe jogurty przekładamy do osobnych misek. Do pierwszego jogurtu dodajemy cukier i połowę rozrobionej żelatyny. Mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Do drugiego jogurtu dodajemy kakao oraz resztę żelatyny. Również dokładnie mieszamy.
Szykujemy naczynie na torcik. Najpierw przelewamy jasną warstwę, którą schładzamy w zamrażalniku. Gdy będzie dość stężała, wlewamy kakaową warstwę, którą także odstawiamy do zamrażalnika aby stężała. Na końcu wylewamy masę z galaretką i wszystko razem chłodzimy, aby dokładnie stężało.
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy masło i topimy wszystko w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu by czekolada dokładnie połączyła się z masłem. Gdy się stopi, wylewamy na schłodzony deser. Gorąca czekolada lekko rozpuści wierzchnią warstwę. Możemy wtedy przejechać lekko łyżką po wierzchu tworząc fantazyjne wzory. Gdy już skończymy z polewą, wstawiamy wszystko do lodówki aby się schłodziło i polewa zgęstniała.