Toffi orzechowe bez pieczenia

Toffi orzechowe bez pieczenia
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Grazenka
Smaczny,bez pieczenia, prosty w wykonaniu.

Składniki

  • mleko słodzone skondensowane, 1 puszka
  • herbatniki śmietankowe(duże opakowanie), 2 paczki po 270 g
  • budyń waniliowy, 2 szt
  • mleko, 1 litr
  • masło, 1/2 kostki
  • krem do torta np.ajerkoniakowy
  • orzechy siekane(włoskie lub laskowe), 25 dkg
  • czekolada gorzka, 1/2 tabl

Przygotowanie

  1. Mleko słodzone skondensowane, gotować w puszce przez 3 godziny.W tym czasie z gotowanego mleka zrobi się toffi.

  2. Na blaszce o wymiar.25cm x 36cm. ,rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.Na herbatniki wyłożyć z puszki gotowe "toffi" i rozsmarować po całej powierzchni.Posypać masę toffi posiekanymi orzechami i przykryć drugą warstwą herbatników.

  3. Ugotować w dwóch szklankach mleka dwa budynie waniliowe(nie dodaję cukru).Do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie połączyć mixerem.

  4. Następnie wyłożyć budyń na herbatniki i przełożyć trzecią warstwą herbatników.

  5. Masę ajerkoniakową wykonać wg.przepisu na opakowaniu. (Ja miksowałam tę masę tylko z mlekiem w ilości 300g). Gotową masę dokładnie wyłożyć na trzecią warstwę herbatników i grubo posypać startą czekoladą .

Komentarze do przepisu (31)

madzikcho 10 lutego 2010
ależ brzmi i wygląda ;))) napewno spróbuję ;) pozdrawiam
irma 10 lutego 2010
Oj, lubie takie smaki. Już w ulubionych.
landryna8215 10 lutego 2010
Brzmi pysznie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko słodzone skondensowane, 1 puszka
  • herbatniki śmietankowe(duże opakowanie), 2 paczki po 270 g
  • budyń waniliowy, 2 szt
  • mleko, 1 litr
  • masło, 1/2 kostki
  • krem do torta np.ajerkoniakowy
  • orzechy siekane(włoskie lub laskowe), 25 dkg
  • czekolada gorzka, 1/2 tabl
Składniki