Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie, to nie kot przeszedł mi po klawiaturze, to nazwa gruzińskiego deseru. Można go zrobić z każdych owoców sezonowych, szczególnie na przełomie lata i jesieni. Najzdrowsze słodycze na świecie!
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 61
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9653
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 61
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9653
Składniki
Oczyszczamy owoce z pestek i skórki, blendujemy na puree. Masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, następnie nieco studzimy. Póki jeszcze jest ciepła według smaku dodajemy miód jeśli owoce są kwaśne (np. wiśnie). Rozsmarowujemy cienką warstwą na blacie wyłożonym papierem do pieczenia. Uderzamy blatem o stół lub potrząsamy żeby masa równolegle się rozmieściła. I teraz mamy kilka opcji: - możemy wysuszyć w piekarniku przy 100 C 2 godziny (często otwierając piekarnik żeby wilgoć miała możliwość ulatniać się) - możemy wysuszyć w suszarce spożywczej (czas zależy od modelu) - w słonecznej Gruzji suszą ten deser na słońcu - około kilku dni. Masa jest gotowa kiedy nie przywiera do rąk (w szczególności sprawdzamy środek).