Tiramisu z ricotty na biszkopcie

Tiramisu z ricotty na biszkopcie
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marek123
Całkiem odmienny smak. Jest to inna odmiana ciasta ponieważ jest na bazie sera ricotta i biszkopcie. A co ważne to nie jest tak mocno kaloryczne co inne tiramisu. Mim zdaniem to można się degustować do woli. To jest wersja dla dorosłych a dla dzieci to zamiast likieru można użyć dowolnego soku do nasączenia biszkoptu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 75 g mąki tortowej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 150 g cukru brazowego
  • 1 wanilia
  • Krem:
  • 500 g sera ricotta ( nie solony )
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 wanilia
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g kakao gorzkie
  • 150 ml. kawy
  • 150 ml. dowolnego likieru ( dowolny sok w wersji dla dzieci)

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier ubić mikserem na jednolitą puszystą masę a następnie dodać obie mąki i nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 200 st. przez 25-30 min. Po wystygnięciu przekroić na 2 placki. Do miski włożyć ser, nasiona wanilii i cukier puder. Ubijać mikserem do uzyskania jednolitej puszystej masy a na koniec dodać jogurt i wymieszać. Krem dzielimy na 2 części.Pierwszy biszkopt nasączyć kawą a następnie dać 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić. Położyć na wierzch drugi biszkopt i nasączyć go likierem. Następnie dać następną warstwę kremu 1/2. na górę rozsmarować. Posypać gorzkim kakaem. Udekorować jeśli macie na to ochotę. W stawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na cała noc.
    P.S. Jeżeli używamy dużej tortownicy biszkopt może być zbyt niski aby jego przekroić na pół. Biszkopt po przekrojeniu powinien mieć 1-1,5 cm.
    SMACZNEGO..........

Komentarze do przepisu (2)

olimpia40 29 listopada 2015
Jesli przekroimy biszkopt na 2 częsci nijak nie wychodzi mi, co smarowac trzecia cześcia kremu .Z opisu wynika... Czytaj całość »
Jesli przekroimy biszkopt na 2 częsci nijak nie wychodzi mi, co smarowac trzecia cześcia kremu .Z opisu wynika ,że smarujemy krem połozony na drugim placku ...masło maślane
marek123 29 listopada 2015
Zgadza się. To ja popełniłem błąd. Krem dzielimy na dwie części i smarujemy pierwszy i drugi placek. A... Czytaj całość »
Zgadza się. To ja popełniłem błąd. Krem dzielimy na dwie części i smarujemy pierwszy i drugi placek. A jeżeli rozchodzi się o biszkopt to może wyszedł zbyt niski.W takim przypadku to zrobić biszkopt z podwójnej porcji. Dziękuję za uwagi i wprowadzę poprawki.
Składniki
  • Biszkopt:
  • 75 g mąki tortowej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 150 g cukru brazowego
  • 1 wanilia
  • Krem:
  • 500 g sera ricotta ( nie solony )
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 wanilia
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g kakao gorzkie
  • 150 ml. kawy
  • 150 ml. dowolnego likieru ( dowolny sok w wersji dla dzieci)
Składniki