Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny włoski deser z lekkim malinowym twistem. Coś wspaniałego! Jeśli deser przygotowujemy również z myślą o dzieciach, alkohol można spokojnie pominąć.
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 77
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 636
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 77
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 636
Składniki
Przygotowanie tiramisu rozpoczynamy od zaparzenia mocnej kawy- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy 200ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie sparzamy jajka, czyli przelewamy je wrzątkiem w celu pozbycia się ewentualnych bakterii znajdujących się na skorupkach.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ubijamy na puszysty jasny krem. W następnym kroku dodajemy po łyżce mascarpone i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka. Delikatnie drewnianą łyżką łączymy białka z masą serową.
Do wystudzonej kawy dolewamy kieliszek amaretto i mieszamy.
Ułożenie warstw: 1.Maczamy biszkopty w kawie i układamy na dnie naczynia lub w pojedynczych szklankach/ pucharkach. 2. Nakładamy warstwę kremu. 3. Posypujemy ciemnym kakao przez sitko. 4. Układamy pokrojone na pół maliny. Powtarzamy ułożenie wszystkich warstw tak aby końcową był krem posypany kakao.