Tiramisu z baileysem

Tiramisu z baileysem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: iwonasz
przepis Nigelli,tylko dla dorosłych bo jest mocno alkoholowe :)ale pyszne.Zdjęcie nie najlepsze bo nie było w planach że pójdzie w świat ale następnym razem zrobię lepsze.

Składniki

  • mocna kawa espresso(400 ml wody i 10 łyżeczek kawy), 400ml
  • likier baileys, 300ml
  • Mascarpone, 500g
  • biszkopty-proponuję savoiardi-włoskie ciastka podłużne, ok 2 opak po 200 g
  • Jaja, 2 szt
  • cukier puder, 75g
  • kakao do posypania

Przygotowanie

  1. Kawę zmieszać z połową baileysa.Jajka oddzielić,jedno białko odłożyć.Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem dodać resztę likieru i mascarpone,mieszać do połączenia składników.Białko ubić na sztywno i dodać do masy.Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem i układać w formie (ok.22x22 cm),wyłożyć na nie połowę kremu następnie znowu namoczone biszkopty i resztę kremu.Odstawić na kilka godzin do lodówki a tuż przed podaniem posypać kakao

Składniki
  • mocna kawa espresso(400 ml wody i 10 łyżeczek kawy), 400ml
  • likier baileys, 300ml
  • Mascarpone, 500g
  • biszkopty-proponuję savoiardi-włoskie ciastka podłużne, ok 2 opak po 200 g
  • Jaja, 2 szt
  • cukier puder, 75g
  • kakao do posypania
Składniki