Tiramisu poziomkowe

Tiramisu poziomkowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Jest i moje obiecane tiramisu z poziomkami. Początkowo chciałam nimi posypać krem, ale że bardzo szybko zaczęły puszczać sok, to zrobiłam z nich kisiel. I to była bardzo dobra decyzja. Dzięki poziomkom tiramisu nie jest zbyt słodkie, bez żadnych wyrzutów można się pokusić o więcej niż jeden kawałeczek :-))))))

Składniki

  • masa: 6 żółtek
  • 500 g mascarpone
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 kieliszek rumu
  • odrobina soku z cytryny
  • kisiel poziomkowy: 1 szkl poziomek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ponadto: 2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze
  • 2 szkl kawy espresso
  • 1 kieliszek rumu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • gorzkie kakao do posypania

Przygotowanie

  1. Poziomki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok, a następnie przekładamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kisielu. W razie potrzeby można dolać wody. Studzimy do temp. pokojowej.

  2. Żółtka razem z cukrem ubijamy. Gdy będą już puszyste, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy rum i sok cytrynowy. Masa musi być gładka i kremowa, bez wyczuwalnych grudek.

  3. Kawę espresso mieszamy z cukrem i rumem, a następnie moczymy w niej biszkopty. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę biszkoptów, połowę kisielu poziomkowego i połowę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz.

  4. Tiramisu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

  5. Deser tiramisu można mrozić.


    SMACZNEGO :-)

  6. zdj

Komentarze do przepisu (3)

Futka 11 września 2015
Cudowna i niezwykle smaczna propozycja :)
grazka950 11 września 2015
widać,że przepyszne :)
ErJot 06 marca 2018
Tiramisu z poziomkami jeszcze nie jadłam ale prezentuje się smakowicie:)
Składniki
  • masa: 6 żółtek
  • 500 g mascarpone
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 kieliszek rumu
  • odrobina soku z cytryny
  • kisiel poziomkowy: 1 szkl poziomek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ponadto: 2 opakowania podłużnych biszkoptów w cukrze
  • 2 szkl kawy espresso
  • 1 kieliszek rumu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • gorzkie kakao do posypania
Składniki