Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Uproszczona wersja słynnego włoskiego deseru. Dużo lżejsza i według mnie smaczniejsza.

Składniki

  • śmietana kremówka 35% - 500ml
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • Mascarpone - 250g
  • Kawa espresso
  • Amaretto
  • kakao
  • biszkopty

Przygotowanie

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany dodajemy mieszając serek mascarpone tak by nie było w masie grudek. Trzeba tylko uważać by śmietany z serkiem nie "przekręcić". Zważy się, puści wodę i po tiramisu.

  2. Zaparzamy mocną kawę. Porządne espresso studzimy i mieszamy z odrobiną amaretto. Odrobina może być większa. Jak kto lubi. W tak przygotowanej mieszance moczymy biszkopty, które następnie układamy w misce, pucharku lub tak jak w naszym przypadku w szklance.


  3. Warstwę biszkoptów pokrywamy masą serową. Układamy biszkopty ponownie i znów pokrywamy ją mascarpone ze śmietaną. Na koniec sypiemy kakao choć można też tiramisu posypać grubo mieloną gorzką czekoladą. Chłodzimy deser w lodówce.

    Więcej przepisów na naszym blogu. Link pod wpisem.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

ewka16 15 marca 2019
na tiramisu zawsze się skuszę :)
GREGORHSPEED 15 marca 2019
Świetny <3
Maudie 15 marca 2019
Moje ulubione :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śmietana kremówka 35% - 500ml
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • Mascarpone - 250g
  • Kawa espresso
  • Amaretto
  • kakao
  • biszkopty
Składniki