Tiramisu bez cukru

Tiramisu bez cukru
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Stewiarnia
Przepis na kultowy włoski deser, tym razem bez cukru

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 opakowania biszkoptów lub ciasteczek orkiszowych
  • 5 jajek
  • 40 ml likieru Amaretto
  • Filiżanka czarnej, mocnej kawy
  • Kakao do posypania
  • 5 łyżek stewii w kryształkach 1:1

Przygotowanie

  1. W misce ubij żółtka ze stewią Natusweet w kryształkach. W osobnym naczyniu ubijaj białka, aż osiągniesz śnieżnobiałą konsystencję.

  2. Do żółtek dodaj mascarpone, a następnie ubite białka.

  3. Do schłodzonej kawy wlej Amaretto. Maczaj ciastka w kawie i wykładaj nimi naczynie.

  4. Na warstwę biszkoptu nałóż połowę kremu, na niej ułóż biszkopty, a na samej górze pozostały krem.

  5. Posyp krem kakao i odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.



    Przepis na 6 porcji
    Czas przygotowania 180 min

Komentarze do przepisu (1)

Futka 22 października 2014
Świetny pomysł na tiramisu bez cukru - coś dla mnie :) Twoje prezentuje się niezwykle smacznie :)
Składniki
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 opakowania biszkoptów lub ciasteczek orkiszowych
  • 5 jajek
  • 40 ml likieru Amaretto
  • Filiżanka czarnej, mocnej kawy
  • Kakao do posypania
  • 5 łyżek stewii w kryształkach 1:1
Składniki