Tiramisu bez białek

Tiramisu bez białek
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Włoski deser bez dodatku surowych białek

Składniki

  • 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 6 żółtek
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 350 g zimnego mascarpone
  • 270 ml mocnego espresso
  • likier kawowy (ewentualnie)
  • kakao do posypania

Przygotowanie

  1. Zaparzamy mocną kawę, wlewamy do głębokiego talerza, mieszamy z likierem i schładzamy.

    Jaja sparzamy we wrzątku i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, białą i gęstą masę, powinno to zająć ok. 10 minut.

    W drugiej misce ubijamy mascarpone na sztywno przez ok. 1-3 minuty.

    Dodajemy masę żółtkową i krótko miksujemy.

    Połowę biszkoptów maczamy w kawie przez 2 sekundy i wykładamy na dno naczynia bądź salaterek w których robimy deser. Oprószamy kakao, po czym dodajemy na nie połowę kremu, układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą połowę kremu, posypujemy kakao.

    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    WAŻNE: Duże znaczenie ma ubicie żółtek, masa musi być gęsta.

Komentarze do przepisu (1)

eluchap 15 kwietnia 2018
Deser Palce lizać !!!
Składniki
  • 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 6 żółtek
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 350 g zimnego mascarpone
  • 270 ml mocnego espresso
  • likier kawowy (ewentualnie)
  • kakao do posypania
Składniki