Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski deser bez dodatku surowych białek
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Zaparzamy mocną kawę, wlewamy do głębokiego talerza, mieszamy z likierem i schładzamy. Jaja sparzamy we wrzątku i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, białą i gęstą masę, powinno to zająć ok. 10 minut. W drugiej misce ubijamy mascarpone na sztywno przez ok. 1-3 minuty. Dodajemy masę żółtkową i krótko miksujemy. Połowę biszkoptów maczamy w kawie przez 2 sekundy i wykładamy na dno naczynia bądź salaterek w których robimy deser. Oprószamy kakao, po czym dodajemy na nie połowę kremu, układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą połowę kremu, posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. WAŻNE: Duże znaczenie ma ubicie żółtek, masa musi być gęsta.