Tiramisu

Tiramisu
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Słynny włoski deser - wbrew pozorom szybki i prosty :)

Składniki

  • serek mascarpone, 2 opakowania po 250g
  • biszkopty okrągłe lub podłużne, 1 opakowanie
  • mocna kawa, 300ml
  • jajka, 4 szt
  • cukier puder, 8 łyżek
  • sól, szczypta
  • alkohol (amaretoo, likier kawowy,wódka lub rum), 50ml
  • ciemne kakao, 2-3 łyżki
  • opcjonalnie szklanka kremówki

Przygotowanie

  1. Kawę studzimy i mieszamy z alkoholem. W kawie zanurzamy biszkopty i wykładamy nimi spód niedużej kwadratowej tortownicy lub naczynia żaroodpornego.

  2. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Myjemy je i przelewamy wrzątkiem. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 6 łyżek cukru pudru i miksujemy około 10 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.

  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy jeszcze kilka minut. Następnie pianę przekładamy do masy mascarpone i lekko mieszamy łyżką. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wierzch posypujemy kakao (przez sitko). Następnie ponownie układamy biszkopty nasączone kawą i resztę masy. Wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

  4. Na wierzchu tiramisu można jeszcze rozsmarować bitą śmietanę (u mnie było bez). Przed podaniem posypujemy wierzch kakao.

  5. Uwaga: Tiramisu można również przygotować w pucharkach, nie będzie wtedy problemów z porcjowaniem (jeśli biszkopty są zbyt nasączone tiramisu niełatwo pokroić). W pucharkach tak samo układamy składniki warstwami i przed podaniem posypujemy kakao.

Komentarze do przepisu (19)

Mateusz15 12 maja 2011
Bardzo ładnie wygląda w Twoim wykonaniu ;-) Ale nie posypujemy "kakaem" tylko kakao.
Annuar 12 maja 2011
Bardzo apetyczne zdjęcie...
madziak 12 maja 2011
Moje ulubione ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • serek mascarpone, 2 opakowania po 250g
  • biszkopty okrągłe lub podłużne, 1 opakowanie
  • mocna kawa, 300ml
  • jajka, 4 szt
  • cukier puder, 8 łyżek
  • sól, szczypta
  • alkohol (amaretoo, likier kawowy,wódka lub rum), 50ml
  • ciemne kakao, 2-3 łyżki
  • opcjonalnie szklanka kremówki
Składniki