Tiramisu

Tiramisu
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatasur
Naprawdę proste i nawet szybkie

Składniki

  • podłużne biszkopty, 30 dag
  • jajka, 4 szt.
  • serek mascarpone, 50 dag
  • cukier-puder lub drobny kryształ, 4-5 łyżek
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
  • alkohol (do wyboru: likier migdałowy, amaretto, rum, koniak lub nawet żubrówka), 50 ml
  • kakao, 2 łyżki
  • woda, 2 szkl.

Przygotowanie

  1. W 2-ch szklankach ciepłej wody przygotuj kawę z alkoholem (właściwie ilość wg preferencji); zostawiamy do ostygnięcia

  2. Z żółtek robimy kogel-mogel (dodając połowę cukru), dodajemy serek mascarpone, mieszamy delikatnie łyżką, można potem zmiksować. Z białek ubijamy pianę (dodając resztę cukru); następnie dodajemy pianę do kogla-mogla z serkiem i mieszamy delikatnie.

  3. Biszkopty układamy w naczyniu, nasączamy je (ja je nasączałam wkładając po całym biszkopcie na sekundę do kawie z alkoholem, ale ni epolecam bo cały deser wyszedł zbyt "ciapowaty"; na nasączone biszkopty kładziemy warstwę kremu, opruszamy go przez sitko kakao, i znów biszkopty. Zależy od naczynia ile wyjdzie warstw w każdym razie 2 napewno. Na samej górze pozostawiamy krem opruszony kakao i wstawiamy na jakieś 5 godz do lodówki. Smaczego!

Komentarze do przepisu (9)

agulam22 08 czerwca 2009
Hmmmm brzmi pysznie ,już niebawem wypróbuję Twój przepis.
annawk 22 lipca 2009
to jest pyszne ciasto, lekki i smaczny deser, który wszystkim polecam
illinois 22 sierpnia 2009
Zrobiłam..rodzince smakuje ;)))))))))) Bardzo łatwe i szybkie, w sam raz jak na moje możliwości ;))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • podłużne biszkopty, 30 dag
  • jajka, 4 szt.
  • serek mascarpone, 50 dag
  • cukier-puder lub drobny kryształ, 4-5 łyżek
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
  • alkohol (do wyboru: likier migdałowy, amaretto, rum, koniak lub nawet żubrówka), 50 ml
  • kakao, 2 łyżki
  • woda, 2 szkl.
Składniki