Tiramisu.

Tiramisu.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczny deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

Składniki

  • mascarpone ser 500 g
  • żółtka jaj kurzych 4 szt.
  • biszkopty włoskie 1 op.
  • śmietana 30 lub 36% 330 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • woda 2 szklanki
  • kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
  • Amaretto 50 ml

Przygotowanie

  1. Zaparzamy kawę, studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy.

  2. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy.

  3. Całą powierzchnię posypujemy kakao.

  4. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie.

  5. Rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao.

  6. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  7. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 21 stycznia 2019
Bardzo smacznie wyglada!
Nevermore 21 stycznia 2019
"Tiramisiu" zawsze pyszne ;) Super deser :)
bryssska 21 stycznia 2019
Też robiłam w weekend tylko bez żółtek ;-D
Składniki
  • mascarpone ser 500 g
  • żółtka jaj kurzych 4 szt.
  • biszkopty włoskie 1 op.
  • śmietana 30 lub 36% 330 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • woda 2 szklanki
  • kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
  • Amaretto 50 ml
Składniki