Tiramisu

Tiramisu
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rusty_fork
pyszny włoski deser

Składniki

  • 150g cukru
  • 5 żółtek
  • 500g serka mascarpone
  • 2x200g podłużne biszkopty
  • ciemne kakao do posypania po wierzchu
  • Poncz 300ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka amaretto (likieru migdałowego)

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę
    Dodaj mascarpone i dalej ucieraj aż do połączenia się składników

  2. Przygotuj poncz. Rozpuść kawę z małej ilości ciepłej wody, następnie dolej pozostałą wodę i amaretto- wymieszaj.
    Formę/blachę owiń w folię spożywczą

  3. Maczaj biszkopty w ponczu i układaj na blaszce jeden przy drugim. ( Biszkopty maczaj dosłownie 2 sekundy, aby się nie rozpadły)
    Przykryj biszkopty kremem, następnie kolejną warstwę biszkoptów i znowu krem.
    Wierzch wykończ posypując kakao.
    Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin- masa musi dobrze stężeć.
    Notes
    Liczba warstw jest dowolna, w zależności od wielkości użytej formy. Należy jednak pamiętać, żeby pozostawić krem na górną warstwę.

Składniki
  • 150g cukru
  • 5 żółtek
  • 500g serka mascarpone
  • 2x200g podłużne biszkopty
  • ciemne kakao do posypania po wierzchu
  • Poncz 300ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka amaretto (likieru migdałowego)
Składniki