Tiramisu

Tiramisu
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dziunek87
Tiramisu do pyszny deser który wywodzi się z Włoch.

Składniki

  • śmietana 30 % 200ml
  • Cukier 100g
  • biszkopty 1 opakowanie
  • serek mascarpone 1 opakowanie
  • kawa espresso lub rozpuszcalna
  • amaretto 50ml
  • Kakao do posypki
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. Śmietankę 30% wlewam do miski i dodaję pół szklanki cukru i wszystko ubijam mikserem do uzyskania sztywnej masy.

  2. Do ubitej śmietanki dodaję ser mascarpone i delikatnie mieszam mikserem na małych obrotach aż masa będzie jednolita.

  3. Parzę kawę może być z expresu lub rozpuszczalna (pół szklanki) i dodaję do kawy mały kieliszek 0.25ml amaretto. I moczymy w niej biszkopty ( okrągłe biszkopty) kilka sekund odkładamy na talerzyk by nadmiar kawy się dobrze wchłonął.

  4. Do kieliszków najpierw dajemy na spód troszkę masy mascarpone i na masę dwa biszkopty i tak przekładamy aż kieliszek nam się zapełni ( pamiętając ze ostania warstwa ma być masa mascarpone) Na samym końcu posypujemy wierzch kieliszka kakao przez sitko i dekorujemy świeżą mięta i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę czasu. Taki deser może leżeć w lodówce około 3 dni:)

Komentarze do przepisu (2)

KretaKarbo 19 kwietnia 2016
Godzina czasu? Co za bzdura.
Godzina to godzina, czego mogłaby być?
smaker 19 kwietnia 2016
Dziunek87 miał na myśli oczywiście godzinę, czyli czas, jaki powinien spędzić w lodówce deser :-). Pomyłki... Czytaj całość »
Dziunek87 miał na myśli oczywiście godzinę, czyli czas, jaki powinien spędzić w lodówce deser :-). Pomyłki mogą zdarzyć się każdemu, niemniej jednak dziękujemy za zwrócenie uwagi.
Składniki
  • śmietana 30 % 200ml
  • Cukier 100g
  • biszkopty 1 opakowanie
  • serek mascarpone 1 opakowanie
  • kawa espresso lub rozpuszcalna
  • amaretto 50ml
  • Kakao do posypki
  • mięta do dekoracji
Składniki