Tiramisu

Tiramisu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mariola1903
Tiramisu nie trzeba specjalnie reklamować. Włoski deser znany na całym świecie. U mnie wersja klasyczna tiramisu na bazie mascarpone, jajek i biszkoptów nasączony mocną kawą. Deser jest dość luźny, proponuje zrobić go w pucharkach, będzie się pięknie prezentował. O walorach smakowych nie wspomnę ,,delizioso'':-). Obowiązkowo z filiżanką kawy, polecam.

Składniki

  • mocna kawa zaparzona 2 szklanki (ostudzona i lekko posłodzona)
  • serek mascarpone 450g
  • jaj 5 sztuk (białka i żółtka oddzielnie)
  • sól szczypta
  • podłużne biszkopty 400g
  • cukier 1/2 szklanki
  • rum 2 kieliszki ( lub amaretto)
  • kakao 2 łyżki
  • starta czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Forma: pucharki lub szklane naczynie ( u mnie 17cm x 28cm)
    Wsypać do żółtek połowę przygotowanego cukru i ucierać mikserem na puszysty kogel-mogel. Do kremowej i puszystej masy z żółtek dodać serek mascarpone, następnie wymieszać delikatnie mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo (cały czas miksując) dodawać partiami cukier, miksować jeszcze przez ok.3 minut. Gotową masę białkową połączyć z masą serową. Dodać rum zamieszać.

  2. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie (nie moczyć za długo bo się rozpadną) i układać w pucharkach lub w szklanym naczyniu, na wierzch przygotowanych biszkoptów rozsmarować połowę masy mascarpone, posypać przez sitko połowę kakao. Następnie nałożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów, masę mascarpone, posypać pozostałym kakao. Można posypać po wierzchu deseru startą czekoladę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok.5 godzin. Smacznego:-)

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 11 maja 2013
Napewno deser przepyszny, ale prosze nie zapominac, ze prawdziwe wloskie tiramisu jest obowiazkowo z Mascarpone,... Czytaj całość »
Napewno deser przepyszny, ale prosze nie zapominac, ze prawdziwe wloskie tiramisu jest obowiazkowo z Mascarpone, kawa espresso i Amaretto. Zadnych odstepstw, jesli chcemy ten deser nazwac "Tiramisu"... W przeciwnym wypadku nie mamy prawa uzywac tej nazwy...
kobra222 12 maja 2013
Nie do końca się zgodzę.Jeśli chodzi o ser i kawę to rzeczywiście tak musi być.Natomiast jesli chodzi o... Czytaj całość »
Nie do końca się zgodzę.Jeśli chodzi o ser i kawę to rzeczywiście tak musi być.Natomiast jesli chodzi o alkohol to jest dowolność.Może być amaretto,brandy,rum,jakiś inny likier.Natomiast jeśli chcemy zrobić tiramisu takie "bardzo "oryginalne to należy dodać słodkiej marsali i włoskich biszkoptów,gdyż w przeciwieństwie do polskich mają delikatnie lukrowany wierzch i nie wchłaniają tak bardzo płynów.
Konto usunięte 06 marca 2017
Marsala nie ma w tiramisu nic do szukania, a Amaretto jest nie do zastąpienia, ze względu na migdałowy posmak...... Czytaj całość »
Marsala nie ma w tiramisu nic do szukania, a Amaretto jest nie do zastąpienia, ze względu na migdałowy posmak... Pozdrawiam...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mocna kawa zaparzona 2 szklanki (ostudzona i lekko posłodzona)
  • serek mascarpone 450g
  • jaj 5 sztuk (białka i żółtka oddzielnie)
  • sól szczypta
  • podłużne biszkopty 400g
  • cukier 1/2 szklanki
  • rum 2 kieliszki ( lub amaretto)
  • kakao 2 łyżki
  • starta czekolada (opcjonalnie)
Składniki