Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Terrina z twarożku i awokado"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotuj formę z otworami do pieczenia minichlebków lub zwykłą formę (wtedy trzeba będzie terrinę kroić). Posmaruj wgłębienia olejem i wyłóż folią, tak aby wystawała przynajmniej po 2 bokach.
Wymieszaj mikserem awokado, twarożek, szczypiorek, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz chilli. Przypraw do smaku.
Oddzielnie zmiksuj natkę pietruszki i pistacje, tak aby otrzymać drobniutką kruszonkę.
Papryki pokrój w paski.
Dno foremek obsyp kruszonką z pistacji i natki. Wyłóż na nią połowę masy z awokado i przykryj pokrojoną papryką. Ostatnia warstwa to reszta masy z awokado. Wyrównaj powierzchnię, przykryj folią. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wystaw z lodówki terrinę tuż przed podaniem. Wyjmij ją z foremek, pociągając za folię i ułóż na półmisku lub tale rzach zieloną stroną do góry.Źródło: Olivia