Sernik składa się z 3 warstw o innych kolorach, jednak przygotowujemy je tak samo, zmieniając tylko kolor galaretki.
Do przyrządzenia sernika potrzebujemy 1 kg sera w wiaderku i dzielimy go na trzy równe części (tu przyda się waga kuchenna)
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy.
I warstwa
do miski dajemy ser, śmietanę, cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wrzątku, dodajemy żelatynę i barwnik, studzimy. Zimną, lekko gęstniejącą galaretkę dodajemy do sera i wszystko dokładnie miksujemy.
Wykładamy na biszkopty, wsadzamy do lodówki do stężenia.
Tak samo przygotowujemy II i III warstwę.
Po stężeniu III warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców)
W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki.
Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam malinę.
Sernik jest łatwy, piękny i bardzo pyszny.
Gorąco polecam, szczególnie na ciepłe, letnie dni :)
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej