Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1714
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 32
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 89
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1714
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 32
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1587
Składniki
Galaretkę fioletową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się składników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji.
Odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Wlewamy ją do sześciu szklanek i odstawiamy do stężenia. Wylewamy na nią fioletową galaretkę.
Rozrabiamy kolejną galaretkę – niebieską, w szklance wody. Następnie znów odważamy 220 g masy, dodajemy 5 g żelatyny i ją rozpuszczamy. Wylewamy na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników tęczowej galaretki.
Czas przygotowania 140 minut. Cena sztuki ok. 2,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 185 kcal Białko 6,1 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 73 gŹródło: Rewia