Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarteletki cytrynowe z borówkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 290
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 141
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4964
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2334
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 290
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 141
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4964
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2334
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 15 dag masła pokrój na kawałki. Dodaj cukier puder, sól, mąkę pszenną, 2 żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij z niego 16 kółek. Wylep nim foremki do tarteletek posmarowane tłuszczem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 25 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 120 ml zimnej wody. Sok cytrynowy zagotuj z winem i brązowym cukrem. Wlej rozmieszaną mąkę. Gotuj dalej 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszaj z 6 łyżkami gorącej masy cytrynowej, połącz z resztą masy. Przestudź ją i wymieszaj z resztą masła.
Masę budyniową rozsmaruj na upieczonych spodach. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Białka ubij na sztywno z białym cukrem. Na tarteletkach rozłóż owoce. Przykryj je rozetkami bezy, wyciskanej przez szprycę. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz jeszcze ok. 10 minut. Udekoruj.Źródło: Naj