Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z orzechami w karmelu"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 70
Składniki
Masło, cukier puder, żółtko, mąkę wykładamy na stolnicę i siekamy. Następnie zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Orzechy i migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty. Następnie, po odlaniu wody, obieramy je ze skórki. Orzechy grubo siekamy i prażymy na patelni. Migdały drobno kroimy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2–3 mm. Wykładamy nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180oC przez 15–20 minut.
Do rondelka wkładamy 3 łyżki masła, podgrzewamy, dodajemy cukier. Kiedy się połączą, wlewamy śmietanę i gotujemy aż powstanie gładka karmelowa masa. Wsypujemy uprażone orzechy, migdały, dokładnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią wnętrza tartaletek. Następnie do ciastek nakładamy masę karmelową z orzechami i migdałami. Odstawiamy na ok. 40 minut do zastygnięcia.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 490 kcal. Białko 7 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia