Tartaletki z malinami i kremem

Tartaletki z malinami i kremem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Rena1
Tarteletki z bitą śmietaną i świeżymi malinami to przysmak dla łasuchów. Smakują dorosłym i dzieciom.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • masło 15 dag
  • śmietana 2-3 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • krem
  • śmietana kremówka 200 ml
  • serek mascarpone 15 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • maliny świeże 1,5 szkl

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier puder, żółtko, sok z cytryny, aromat i śmietanę. Siekać do połączenia się składników.

  2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 minut.

  3. Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra.
    Wylepić foremki, nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor (około 15 minut ) w temp 180 stopni.

  4. Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać przez kilka minut.

  5. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, ozdobić babeczki, ułożyć maliny.

Składniki
  • Ciasto
  • mąka tortowa 1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • masło 15 dag
  • śmietana 2-3 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • krem
  • śmietana kremówka 200 ml
  • serek mascarpone 15 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • maliny świeże 1,5 szkl
Składniki