Tartaletki z jabłkami

Tartaletki z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Rena1
Babeczki nadziewane masą budyniową i jabłkami są lekko wilgotne i bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 żóltko
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 1/2 szkl śmietanki 30%
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4-5 jabłek

Przygotowanie

  1. Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

  2. Następnie dodać pure z dyni, szczyptę soli i żółtko.

  3. Wlać zimną wodę i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.

  4. Wylepić posmarowane tłuszczem foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce do pieczenia.

  5. Jajko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, budyniem, cukrem waniliowym i cukrem. Do każdej babeczki wlać porcję budyniu.

  6. Jabłka ze skórką cienko pokroić, delikatnie zwinąć w różyczkę i włożyć do babeczki. Piekarnik zagrzać do 180 stopni i włożyć blaszkę z tarteletkami na 15-20 minut.

Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 żóltko
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 1/2 szkl śmietanki 30%
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4-5 jabłek
Składniki