Tarta ze śliwkami, serkiem mascarpone i migdałami

Tarta ze śliwkami, serkiem mascarpone i migdałami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: i_lovelife
Poezja smaku :) idealne połączenie śliwek i serka mascarpone z dodatkiem płatków migdałowych.

Składniki

  • 125g masła
  • 1 ¼ szk. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • Nadzienie
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

    Miksujemy serek mascarpone z mlekiem skondensowanym oraz jakami. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na podpieczony spód i wylewamy masę.

    Pieczemy ok. 30 minut. Następnie posypujemy wierzch płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Podajemy aż tarta lekko się schłodzi.

Składniki
  • 125g masła
  • 1 ¼ szk. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • Nadzienie
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Składniki