Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: magdaniel
Idealna na nadchodzacy truskawkowy sezon !

Składniki

  • NA CIASTO 1 :
  • zoltka jaj, 2 szt
  • maka, 1,5 szklanki
  • smietana, 2 lyzki
  • maslo lub margaryna, 50 g
  • NA CIASTO 2 :
  • orzechy grubo zmielone, 100 g
  • cherbatniki rokruszone, 100 g
  • maslo roztopione, 50 g
  • NA MASE :
  • mleko, 0.5 ml
  • maka ziemniaczana zwykla, po 2 lyzki
  • zoltka, 3 szt
  • cukier, 6 lyzek
  • maslo, 150 g
  • truskawki, tyle ile potrzeba

Przygotowanie

  1. Skladniki na ciasto zagniesc wszystkie razem i wlozyc do lodowki na okolo pol godziny, w tym czasie zmieszac pokruszone herbatniki z orzechamli i rozpuszczonym maslem ( powstanie cos w rodzaju mokrego piasku) i odstawic na bok, zagotowac mleko z makami az powstanie gesty budyn, odstawic az ostygnie zmiksowac na gladka mase zoltka z maslem i cukrem, dodajac stopniowo ugotowany budyn, powstala mase wstawic do ldowki, zagniecione ciasto wyjac z lodowki cienko rowalkowac i wyscielic nim forme do tarty, piec w piekarniku okolo 25 min w 200 stopniach, wyjac i na jeszcze cieple rownomiernie rozlozyc, dociskajac orzechowe ciasto, jak bedzie zimne nalozyc mase a na nia truskawki, wstawic do lodowki najlepiej na cala noc, smacznego zycze

Komentarze do przepisu (8)

Zlotowlosa 03 maja 2010
Cud, nie tarta! :)
Chyba nam wszystkim chce się już świeżych truskawek....
wioleta333 03 maja 2010
piękne cudeńko , napewno pyszne .......
polkangaroo 04 maja 2010
Gdzie te truskawki już ich pora...tak trudno doczekać się pyszności. magdaniel przepis na 5+.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • NA CIASTO 1 :
  • zoltka jaj, 2 szt
  • maka, 1,5 szklanki
  • smietana, 2 lyzki
  • maslo lub margaryna, 50 g
  • NA CIASTO 2 :
  • orzechy grubo zmielone, 100 g
  • cherbatniki rokruszone, 100 g
  • maslo roztopione, 50 g
  • NA MASE :
  • mleko, 0.5 ml
  • maka ziemniaczana zwykla, po 2 lyzki
  • zoltka, 3 szt
  • cukier, 6 lyzek
  • maslo, 150 g
  • truskawki, tyle ile potrzeba
Składniki